Basında, 14 Mayıs 2024: "Mimarlar Odası’ndan Foça Belediyesi’ne ‘eko-kondu’ yanıtı: Yetkimiz var, tarafız!"

Basında, 14 Mayıs 2024: "Mimarlar Odası’ndan Foça Belediyesi’ne ‘eko-kondu’ yanıtı: Yetkimiz var, tarafız!"

TARİH: 14 Mayıs 2024

BASINDA:evrensel.net


Mimarlar Odası’ndan Foça Belediyesi’ne ‘eko-kondu’ yanıtı: Yetkimiz var, tarafız!

Foça Belediye Başkanı, Ekoköy’deki imara aykırı binaları mühürleyeceklerini söyledi. Mimarlar Odası İzmir Şubesi "Yapı ruhsatları iptal edilsin" çağrısı yaptı.


Fotoğraf: Ömer Atilla


Ramis SAĞLAM

İzmir

İzmir Foça’da 510 dönüm arazi üzerinde “Hayallerinizin ötesinde bir köy sizi bekliyor” başlığı ile satışa çıkartılan Ekoköy ile ekolojik tarım turizmi tartışmaları İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşındı.


“BU KIYIMI, YIKIMI DURDURUN”

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde gündem dışı söz alan AKP’li Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Ekolojik tarım alanı adı altında İzmir’imizin her yanında korkunç katliamlar oluyor. Foça’da 510 dönümlük bir arazi güya sera oldu. Tamamen bir maden ocağını andıran bir görünüm var. Ben alanı görmenizi istiyorum. Gerçekten içler acısı. Orada başka bir sıkıntı daha var. Oraya 4,5 kilometre yol yapılmış. Bu yolu yapan da İzmir Büyükşehir Belediyesi… Buraya 250 adet süper lüks villalar yapılacak. Lütfen bu kıyıma dur deyin. Ne bir üst ölçek planı ne de bir altyapısı var. Buraya villalar yapılacak. Buna bir dur deyin” dedi.


“İMARA AYKIRI BİNALARI YIKACAĞIZ”

Boztepe’den sonra söz alan Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Ekoköy’de mühürleme işlemlerinin başlayacağını belirtti.

Fıçı, “Boztepe verdiği önergenin sonucunu bekleyip tribünlere oynamasaydı bizim yapacağımız işlerin devamında ne olacağını kendisine bir sonraki Mecliste belirtecektik. Yapılan incelemeler sonucunda imara aykırı birtakım yapılar olduğu tespit edildi. İlk etapta mühürleme işlemi yapılacak ve sonrasında sizleri bilgilendireceğiz” diye konuştu.


“PROJE DURDURULMALI”

Ekoköy Projesi’nin iptali için dava açan Mimarlar Odası İzmir Şubesi adına Evrensel’e açıklama yapan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Yıldırım, yeni yönetimin uygulamayı inceliyor olmasını ve bu konuda adım atacağını beyan etmesini değerli bulduklarını söyledi.

Söz konusu alanda 1/25000 plan notlarına dayandırılarak yapılmak istenen proje ve ruhsat sürecini yargıya taşıdıklarını belirten Yıldırım, “Ekoloji, tarım ve turizm kavramları tahrip edilerek oluşturulan proje uygulamasının durdurulması ve projeye yönelik ruhsatların iptal edilmesi gereklidir. Bu bağlamda ilgili idarelerin sorumluluk almasını beklemekteyiz” dedi.


“HAFRİYAT TESPİTİ İÇİN BAŞVURU YAPACAĞIZ”

Foça Belediyesine, alanda plan ve notlara aykırı şekilde yürütülen hafriyat çalışmasının tespit edilmesi ve durdurulması için başvuru yapacaklarını belirten Yıldırım, “Sayın Başkan’ın yaptığı açıklama üzerine, talebimizi olumlu karşılayacağını, yapılacak inceleme sonrası uygulamanın durdurularak ruhsatların iptal edileceğini düşünüyoruz. Sadece Foça'da değil, plan notlarının, notlarda yer alan kavramların tahrip edilmesi ile yapılaşma tehdidi altında kalan tarım ve doğa alanlarının savunulması konusunda çok önemli bir adım atılacağına inanıyoruz” diye konuştu.


“PLAN ONAYLANMADAN İNŞAAT RUHSATLARI VERİLDİ”

Ekoköy Projesi’nde birçok belirsizlik ve usulsüzlüklerin olduğunu vurgulayan Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platform Yürütmesi, plan onaylanmandan Foça Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatlarının bugün Foçalıların karşısına “Yıkım Projesi” olarak çıktığını söyledi.

Projenin bu aşamaya gelmeden çok önce uyarılarda bulunduklarını söyleyen Platform Yürütmesi, “Ekoköy Projesi birkaç hobi bahçesinden çok öteye giderek eski mera alanının cins değişikliği yapılarak, sinsice imara açılmasıdır. Bu projenin ekolojik köy ile yakından uzaktan ilgisi olmadığını her fırsatta söyledik. Tarımsal amaçlı yapı kapsamı dışında kalan satış, üretim ve depolama tesislerinin inşa edilmesi kanuna aykırıdır. Denetim ve icra yetkisi olan kurumlar 2022 yılından beri uyarılarımızı dikkate almadan üç maymunu oynadı. Özel kişi ve kooperatif adı altındaki şirketler kanunun boşluklarından faydalanarak bölgede faaliyet yürütüyor. Ekoköy de bunlardan sadece biridir” bilgisi paylaşıldı.


“ACİLEN RUHSATLAR İPTAL EDİLSİN”

Ekoköy değil ekokırım projesi olan lüks villa projesinde gelinen noktanın önemli olduğunu bir kez daha dile getiren Platform Yürütmesi, Foça’da her yönüyle yıkıma neden olan projenin bir an önce durdurulması çağrısı yaptı.

Foça Bucak mevkiinde yapımı devam eden “lüks villa” projesinin Foçalıların ihtiyacı olmadığının altını çizen Platform Yürütmesi “Ekolojik tarım turizmi adı altında tarım arazilerinin betonlaşmasının önünün açılmasını kabul etmiyoruz. Farklı projelerle Foça’da tarım arazilerinin el altından imara açılmasına karşı mücadele ediyoruz. Bugün karşımıza çıkan gerçek ise Ekoköy Projesi ve benzeri projelerin bir an önce durdurulması gerektiğidir” dedi.