Son yıllarda bilim ve teknik göz ardı edilerek alınan üst ölçekli kararlar sonucunda ağır ekonomik koşullar yaşanmakta; konutun yatırım aracı olarak kullanımını destekleyen, ekonomik yapısını yapı üretimine dayandıran politikalar benimsenmektedir. Bu durum toplumun büyük bir kısmının barınma sorunu yaşamasına ve kent merkezlerinin kontrolsüz olarak büyümesine sebep olmaktadır. Maalesef siyasi erkin geliştirdiği politikalar Kentleri ve Kırsalı Baskı Altına Alan İmar Rantına Karşı önlem alacak şekilde değil, aksine bu rantın gelişmesi üzerine kurgulanmıştır.
İzmir’de de kentin bu olumsuzluklar sebebi ile kazandığı ‘hızlı kentleşme eğilimi’, kırsal alanları imar baskısı ve kontrolsüz yapılaşma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Tarım ve orman alanlarının bu hızlı yapılaşma durumundan zarar görmemesi adına İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda 11.04.2022 tarihinde birtakım düzenlemeler yapılarak, özellikle kırsal bölgelerde gerçekleşen kontrolsüz yapılaşmalar ‘kontrol altına alınmaya’ çalışılmıştır. Ancak söz konusu plan notlarının amacı dışında değerlendirilmesi sonucu Ekim 2022'de Foça Belediyesi kamuoyuna FOÇA EKOKÖY olarak yansıyan projenin ruhsatlarını onaylayarak “Ekolojik Tarım Turizmi” adı altında tarım arazisinde 154 yapı yapılmasının önünü açmıştır.’’
Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak konu Foça halkının, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının desteği ile kamuoyu önünde gündemde tutulmuş eş zamanlı olarak söz konusu ruhsatlar yargıya taşınarak ve hukuki mücadele yürütülmüştür.
Tüm tarım alanlarında yapılaşmanın önünü açacak emsal uygulamaya karşı yapılan başvuru İlgili mahkeme tarafından kabul edilmiş ancak davanın görüşülmesi sürecinde mahkeme usule ilişkin olumsuz karar vererek davayı sonuçlandırmıştır. Şubemiz söz konusu mahkeme kararını istinafa taşımış ve dava devam etmektedir.
Bu süreç içerisinde yerel yönetim seçimleri sonrası yaptığımız ‘ruhsatları iptal edin ve tarım alanlarını koruyun çağrısı’ sivil toplumun desteği ile yinelenmiş, çağrı hem sorumlu Foça Belediyesi’ne hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tekrar iletilmiştir.
04.12.2024 tarihinde Foça Belediyesinin söz konusu ruhsatları iptal ettiği bilgisi kamuoyuna yansımıştır. 2 yıldır hem kamuoyu önünde hem de hukuki zeminde yürüttüğümüz Foça Ekoköy Mücadelesini tarım toprağı kazandı ve 14 ayrı ruhsatla 154 yapı yapılmasına olanak sağlayan ruhsatlar iptal edildi. Betonlaşmaya karşı ormanları ve tarım alanlarını korumak için yapılması gereken geç de olsa yapıldı, bu hatadan vazgeçildi.
Bu süreçte başta mücadeleyi başlatan ve yürüten Yönetim Kurullarımıza, şube ÇED Komitesi üyelerimize, hukuk danışmanlarımıza, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformuna, Foça halkına, konuyu kamuoyuna aktarmamıza olanak sağlayan, basın emekçisi dostlarımıza destek veren tüm meslektaşlarımıza ve ruhsatların iptali konusunda irade koyan tüm yöneticilere teşekkürü borç biliriz.
TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi 47. Dönem Yönetim Kurulu