TMMOB MİMARLAR ODASI İZMİR ŞUBESİ Yapay Zeka Destekli Fikir Yarışmaları Serisi I

TMMOB MİMARLAR ODASI İZMİR ŞUBESİ Yapay Zeka Destekli Fikir Yarışmaları Serisi I

AJANDA

BAŞLANGIÇ TARİH: 30 Ağustos 2024

BİTİŞ TARİH: 29 Eylül 2024

SİTE KAYIT ZORUNLULUĞU: Hayır

İZMİR MİMARLAR ODASI BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU HAKKINDA

İzmir Mimarlar Odası Bilişim ve Teknoloji Komisyonu, yenilikçi çözümler geliştirerek dijitalleşme süreçlerinin mimarlık pratiğine entegre edilmesi hedefler. Bu doğrultuda, E-Oda uygulamaları ve E-ruhsat süreçleri üzerinde çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca, lisans sözleşmeleri gibi önemli hukuki süreçlerin mimarlık sektörüne uygun hale getirilmesi için projeler geliştirilmektedir.

Mimarlık Merkezi’nin aktif YouTube ve podcast yayınlarının düzenlenmesi ve bu yayınlar için sponsorluk sağlanması çalışmaları yürütülmektedir. Mimarlık ve bilişim çalışma alanlarının tanıtılması, Mimarlar Odası ile kamu ve özel sektör kurumları arasında etkili bir iletişimin sağlanması adına projeler geliştirilmektedir.

Buna ek olarak, üyelerimize yönelik programların tanıtımı ve eğitimleri düzenlenerek, Mimarlar Odası ve üyeleri arasındaki iletişim tekniklerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Sosyal medya ve web portallerinin aktif bir şekilde çalışması için projeler yürütülmekte olup, mimarlık dünyasında dijital etkileşimin artırılması hedeflenmektedir. Bilişim ve teknoloji alanında gerçekleştirilen bu çalışmalarla, mimarlık mesleğinin dijital dönüşümü desteklenmeye devam edilmektedir.

ÖN SÖZ

Nükleer atıklar, modern dünyanın en büyük çevresel sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu atıklar, binlerce yıl boyunca çevreye zarar verebilecek radyoaktif materyalleri içermekte ve uygun şekilde yönetilmediğinde, hem doğal ekosistemleri hem de insan sağlığını tehdit etmektedir. Ancak, bu sorunun ciddiyeti ve uzun vadeli etkileri çoğu zaman göz ardı edilmekte veya yeterince önemsenmemektedir.

“Umursamıyorum!” sloganıyla temsil edilen tersine protesto teması ile bu yarışma, gençlerin nükleer atıklar konusundaki farkındalığını artırmayı, bu tehlikeli durumun çevresel ve toplumsal etkilerini kavramsal bir yaklaşımla sorgulamalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Gençler, dünyanın geleceğini şekillendiren en önemli aktörlerdir ve onların bu konuda bilinçlenmesi, toplumun genelinde de duyarlılığı artıracaktır.

Yarışmamızda, katılımcıların güncel olarak İzmir’in de maruz kaldığı, Gaziemir bölgesi nükleer atık tehlikesini kendi bakış açılarıyla değerlendirip, yaratıcı ve etkileyici görsel ifadeler ve dijital protesto ürünleri geliştirmeleri beklenmektedir.“Gençler İçin Gelecek” ana teması altında, yarışmacılardan, nükleer atıkların yarattığı tehlikeyi güçlü bir şekilde ifade eden promptlar oluşturup, bu duruma karşı toplumsal bilinci artıracak yenilikçi fikirler üretmeleri istenmektedir.

Bu yarışma, yalnızca bir tasarım süreci değil, aynı zamanda gençlerin çevresel adalet ve sürdürülebilirlik konusundaki duyarlılıklarını ortaya koyacakları bir platformdur. Katılımcıların, bu ciddi çevresel soruna karşı sanatsal bir direniş göstermelerini ve toplumu harekete geçirecek güçlü mesajlar üretmelerini bekliyoruz.

Nükleer atıklar konusundaki farkındalığı artırmak ve bu konuda gençlerin güçlü seslerini duymak için herkesi bu yarışmaya katılmaya davet ediyoruz.

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi

47. Dönem Bilişim ve Teknoloji Komisyonu


YARIŞMA

"Oda'da YaZ vakti: Fikir Yarışmaları Serisi" Ajanda ve Mimarlık olmak üzere iki farklı kategori altında düzenlenen ve Yapay Zeka destekli yaratıcı süreçleri teşvik eden fikir yarışmaları serisidir. Her iki kategorinin de temel amacı, katılımcıların yapay zeka destekli iş akışlarını kullanarak yenilikçi ve yaratıcı tasarım çözümleri geliştirmelerini sağlamaktır.

Ajandakategorisi, ulusal ve uluslararası gündemde yer tutan/ tutması beklenen konularda toplumsal farkındalığı artırmayı hedefleyen tasarım yarışmalarından oluşmaktadır. Amacı, geniş kitleler üzerinde etki yaratabilecek güncel toplumsal konulara dikkat çekmek ve bu konular hakkında bilinç oluşturmak için görsel iletişim araçları geliştirmektir. Tüm tasarım disiplinlerinden katılımcılara açık olan bu yarışma, belirli bir temsil tekniğine bağlı kalma şartı olmadan, poster, infografik, storyboard vb. tasarımı yoluyla, katılımcıların seçilen toplumsal meseleler üzerinde yapay zeka desteği ile yaratıcı görsel ifadeler geliştirmelerini teşvik eder.

Mimarlıkkategorisi ise Ajanda temasından farklı olarak, yalnızca bir görsel iletişim aracı üretmekle sınırlı kalmaz. Katılımcılardan, yapay zeka ile iş birliği içinde bir tasarım süreci geliştirmeleri beklenir. Belirlenen tema ve yarışma alanı çerçevesinde verilen mimari tasarım problemine yönelik olarak, tasarım sürecinin farklı aşamalarında yapay zeka modelleri, makine öğrenmesi algoritmaları ve veri analizi gibi ileri teknolojileri entegre ederek süreci yönetmeleri, belgelemeleri ve sonuçta tutarlı ve yenilikçi bir mimari çözüm üretmeleri amaçlanmaktadır.

"Oda'daYaZvakti: Fikir Yarışmaları Serisi" tasarım ve mimarlık alanında yapay zeka destekli süreçlerin kullanımını teşvik ederek, katılımcıların bu teknolojilerle nasıl yenilikçi çözümler geliştirebileceklerini keşfetmelerine olanak tanır.

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi

47. Dönem Bilişim ve Teknoloji Komisyonu


YARIŞMA ŞARTNAMESİ

1. YARIŞMANIN AMACI VE KONUSU

2. YARIŞMA ALANININ TANIMI

3. YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ

4. YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI

5. YARIŞMA İLETİŞİM BİLGİLERİ

6. SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ

6.1. Danışman Üyeler

6.2. Asil Üyeler

6.3. Yedek Üyeler

6.4. Yapay Zeka Üyesi

6.5 Raportörler

7. YARIŞMACILARIN UYMAKLA ZORUNLU OLDUĞU ESASLAR

8. SORU SORMA

9. YARIŞMACILARA VERİLECEK BİLGİ VE BELGELER

10. YARIŞMACILARDAN İSTENENLER

11. TESLİM ŞEKLİ VE SUNUM TEKNİĞİ

12. DİJİTAL KİMLİK DOSYASI

13. YARIŞMA TAKVİMİ

14. PROJELERİN TESLİM GÜNÜ, YERİ VE ŞARTLARI

15. JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ VE SONUÇLARIN AÇIKLANMASI

16. ÖDÜLLER

17. PROJELERİN SERGİLENMESİ, YAYINLANMASI VE KOLOKYUM

18. FİKRİ HAKLAR VE GERÇEKLİK


EKLER

Ek-1: Katılım Formu

Ek-2: Teslim Pafta Şablonu


1. YARIŞMANIN AMACI VE KONUSU

Yarışmanın amacı, nükleer atık sorununa dikkat çekmek ve bu tehlikeli durumun çevresel ve toplumsal etkilerini sorgulayan, güçlü görsel ifadeler ve yaratıcı protesto ürünleri tasarlamaktır. “Gençler İçin Gelecek” teması altında düzenlenen bu yarışma, gençlerin nükleer atıkların yarattığı tehlikeye karşı farkındalıklarını artırmayı ve bu tehlikeye yönelik kendi yaratıcı protesto ifadelerini geliştirmelerini amaçlamaktadır. Katılımcılar, nükleer atık tehlikesini algılayıp kendi perspektiflerinden süzerek, bu durumu ifade eden promptlar oluşturacaklardır.

Yarışma, nükleer atıkların çevre ve insan sağlığı üzerindeki tehlikelerini gençlerin bakış açısıyla ele alarak, bu tehlikeleri güçlü bir görsel dil ve protesto ürünü aracılığıyla ifade etmeyi amaçlamaktadır. Yarışmacılardan, tehlikeyi anlatan ve “Umursamıyorum!” sloganıyla temsil edilen tersine protesto temasını güçlendiren görsel ifadeler ve promptlar üretmeleri beklenmektedir. Bu projeler, nükleer atık sorununa yönelik farkındalık yaratmayı ve toplumsal duyarlılığı artırmayı hedeflemektedir.

2. YARIŞMA ALANININ TANIMI

Yarışma, sadece bir fiziki mekân ile sınırlı değildir. Ancak katılımcıların İzmir Gaziemir bölgesi nükleer atık tehlikesine öncelik vermeleri teşvik edilmektedir.

Tasarımlar, dijital platformlar üzerinden sunulacaktır.

3. YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ

Yarışma, TMMOB Mimarlar Odası Yarışmalar Yönetmeliği’ne uygun olarak serbest, ulusal ve tek aşamalı bir fikir yarışmasıdır. Katılımcılardan, yaratıcı ve kavramsal ifadelerle nükleer atık sorununu gençler için gelecek perspektifinde anlatan görsel ve dijital protesto ürünleri tasarlamaları istenmektedir.

4. YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI

Tüm tasarım disiplinlerinden, Yapay Zeka destekli tasarımı deneyimleyen ve tasarımda YZ alanında uzmanlaşan profesyonel ve öğrencilerin katılımına açıktır.


5. YARIŞMA İLETİŞİM BİLGİLERİ

İzmir Mimarlar Odası’nınodadayazvakti@izmimod.org.tr e-posta adresi üzerinden haberleşilecektir.

6. SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ

6.1. Danışman Üyeler:

  • Uğur Yıldırım | Mimar| İzmir Mimarlar Odası 47. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı
  • Lâle Başarır | Mimar | İzmir Mimarlar Odası 47. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi

6.2. Asil Üyeler:

  • Berk Ekici | Mimar
  • Egesu Esentürk | Mimar
  • Gizem Mersin | Mimar
  • Gizem Yazıcı | Mimar
  • Selen Çiçek | Mimar

6.3. Yapay Zeka Üyesi:

  • ArchiRobie | BDM (Büyük Dil Modeli) tabanlı jüri üyesi

6.4. Yedek Üyeler:

  • Dilan Durmuş | Mimar
  • Kaan Bingöl | Mimar

6.5. Raportörler

  • Ilgın Külekçi | Mimar
  • Melis Kırbız | Mimar

7. YARIŞMACILARIN UYMAKLA ZORUNLU OLDUĞU ESASLAR

Yarışmaya katılan projelerin özgün ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir. Projelerde nükleer atık tehlikesini anlatan görsel ifadeler ve promptlar yer almalıdır. Katılımcılar, nükleer atık sorununu genç bir perspektiften ele alarak, toplumun bu tehlikeyi nasıl algılayabileceğini gösteren yaratıcı çalışmalar yapmalıdır.


8. SORU SORMA

Yarışma ile ilgili sorular, İzmir Mimarlar Odası’nın odadayazvakti@izmimod.org.tr e-posta adresine en geç 6 Eylül saat 17.00’ a kadar gönderilmelidir. Cevaplar 09.09.2024 tarihinden itibaren yayınlanacaktır.

9. YARIŞMACILARA VERİLECEK BİLGİ VE BELGELER

Katılımcılara, yarışma şartnamesi ve teslim pafta şablonu sağlanacaktır.

10. YARIŞMACILARDAN İSTENENLER

Katılımcılardan, belirtilen formatlarda görsel ifadeler ve “Umursamıyorum” sloganı eşliğinde, dijital tasarımlar ve nükleer atık tehlikesini Gençler için Gelecek perspektifiyle anlatan promptlar ve teslim pafta şablonuna uygun görsel ifadelerin olduğu teslim dosyası sunmaları istenmektedir:

  • Nihai Tasarım Çözümü:

Katılımcılar, seçtikleri toplumsal konuyu anlatan nihai tasarım çözümünü temsil eden bir adet yüksek çözünürlüklü görsel (min. 300 dpi / 1:1 (kare) oranında) sunmalıdır. Bu görsel, tasarımın genel konseptini ve ele alınan konuyla olan ilişkisini yansıtacak şekilde hazırlanmalıdır. Poster içeriğinde “Umursamıyorum” metninin yer alması beklenmektedir.

  • Video (isteğe bağlı):

Katılımcılar, projelerini daha detaylı anlatmak veya görsel olarak desteklemek amacıyla isteğe bağlı olarak bir video sunabilirler.

11. TESLİM ŞEKLİ VE SUNUM TEKNİĞİ

Tüm dosyalar rumuz ve dosya adı ile kodlanarak (“Ajanda_RUMUZ_DosyaAdi_No”), kimlik bilgisi içermeden teslim edilmelidir. Proje teslim dosyaları maks. 500 mb olacak şekilde sıkıştırılmış (.zip veya .rar) formatında teslim edilmelidir. Beş rakamdan oluşan bir rumuz, teslim pafta şablonunda belirtilen yerde yer almalıdır. Rumuzda kullanılan karakterler tekrarlanmamalı ve sıralı olmamalıdır. Dosya isimlendirilirken Türkçe karakter kullanmamaya özen gösterilmesi gereklidir.

Örnek : “Ajanda_ER028_IsAkisSemasi_01”, “AJanda_ER028.zip”


12. DİJİTAL KİMLİK DOSYASI

Katılımcılar, kimlik bilgilerini içeren dijital dosyayı, proje verilerinden ayrı olarak teslim etmelidir.

13. YARIŞMA TAKVİMİ

  • Yarışmanın İlanı: 30 Ağustos 2024
  • Soru Sorma: 30 Ağustos - 06 Eylül 2024
  • Cevapların İlanı:09 Eylül 2024
  • Eser Teslimi:22 Eylül - 29 Eylül 2024
  • Jüri Toplanma Tarihi:1 Ekim 2024
  • Sonuçların İlanı: 4 Ekim 2024
  • Ödül Töreni/Sergi/Panel:9 Ekim 2024 (Mimarlık Haftası)

14. PROJELERİN TESLİM GÜNÜ, YERİ VE ŞARTLARI

Projeler, 29 Eylül 2024 saat 17.00’a kadar dijital olarak xxxxxxxxxxx adresine teslim edilmelidir.

15. JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ VE SONUÇLARIN AÇIKLANMASI

Jüri, projelerin özgünlüğünü, nükleer atık sorununu gençler için gelecek temasıyla anlatan etkileyici ve provoke edici görsel ifadeleri, prompt oluşturma becerisi, kullanılan sunum tekniklerinin yaratıcılığı ve proje sunumunun bütünlüğünü değerlendirecektir. Yarışmanın sonuçları, İzmir Mimarlar Odası’nın resmi web sitesi ve sosyal medya kanalları üzerinden 4 Ekim 2024 tarihinde duyurulacaktır.

16. ÖDÜLLER

Yarışmada ilk üç dereceye giren katılımcılara aşağıda belirtilen para ödüllerinin yanısıra, jüri tarafından seçilen projelere çeşitli ödüller ve teşvikler sunulacaktır. Ödüller, dijital sertifikalar, YZ modelleri abonelik ödülleri ve gelecek yarışmalarda jüri üyeliği gibi fırsatları içermektedir.

1. lik Ödülü : 3.000 TL

2. lik Ödülü : 2.000 TL

3. lük Ödülü : 1.000 TL


17. PROJELERİN SERGİLENMESİ, YAYINLANMASI VE KOLOKYUM

Kolokyum, yarışma projelerinin sergilenmesi ve jüri üyelerinin katılımıyla gerçekleşecek bir değerlendirme toplantısıdır. Kolokyum ve ödül töreni, Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında9 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilecek panel ve diğer etkinliklerle birlikte düzenlenecektir. Yarışmada ödül almaya hak kazanan projeler, İzmir Mimarlar Odası’na ait dijital yayın organlarında ve 9 Ekim 2024 tarihinde İzmir Mimarlık Merkezi’nde Mimarlık Haftası süresince dijital ekranlar aracılığı ve projeksiyon yöntemleri ile sergilenecektir.

18. FİKRİ HAKLAR VE GERÇEKLİK

Bu yarışma kapsamında sunulan tüm fikirler ve tasarımlar, tamamen katılımcıların yaratıcı düşüncelerine dayanmaktadır ve yalnızca kavramsal düzeyde ele alınmaktadır. Yarışmada önerilen tasarım fikirleri, belirli bir yer veya proje için uygulanabilirlik iddiası taşımamaktadır ve yalnızca toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla geliştirilmiştir. Bu bağlamda, katılımcılar tarafından sunulan tüm çalışmalar, gerçek hayatta uygulanabilirlik iddiası taşımamakta olup, yasal ve finansal açıdan bağlayıcı değildir.

İzmir Mimarlar Odası ve ilgili kurumlar, yarışma kapsamında sunulan fikir ve tasarımlar üzerinde herhangi bir gerçeklik ve uygulama sorumluluğu üstlenmemektedir. Yarışma, yaratıcı süreçlerin ve yapay zeka destekli tasarım çözümlerinin keşfedilmesini ve bu alandaki yeniliklerin desteklenmesini amaçlamaktadır. Katılımcıların önerileri, yarışmanın sonunda İzmir Mimarlar Odası’nın izni olmaksızın ticari veya profesyonel bir kullanım amacıyla değerlendirilemez.


SON SÖZ

Toplumsal meselelerin ve küresel sorunların yaratıcılık ve tasarım gücüyle ele alındığı bu yarışma, geleceği birlikte şekillendirme fırsatını sunuyor. Siz değerli katılımcılar, fikirlerinizle sadece bir tasarım sunmuyorsunuz; aynı zamanda toplumsal değişim için bir adım atıyorsunuz. Özgün bakış açınız ve yaratıcı yaklaşımlarınızla dünyayı daha iyi bir yer haline getirme yolundaki katkılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz. Hepinize başarılar dileriz ve bu yolculukta yanınızda olmaktan mutluluk duyuyoruz. İyi çalışmalar!


Başvuru Formu için tıklayınız.