TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden "Oda'da YaZ Vakti" Etkinliği

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden "Oda'da YaZ Vakti" Etkinliği

TARİH: 01 Ağustos 2024

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden "Oda'da YaZ Vakti" Etkinliği

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Bilişim ve Teknoloji Komisyonu tarafından düzenlenen "Mimarlıkta Yapay Zekâ Etkinlikler Serisi" kapsamında "Oda'da YaZ Vakti" etkinliği 30-31 Temmuz 2024 tarihlerinde İzmir Mimarlık Merkezinde gerçekleştirildi.




Etkinliğin açılış konuşmasını Bilişim ve Teknoloji Komisyonu üyesi Gizem Mersin (Y. Mimar) yaptı. Açılışın ardından, Lale Başarır (Doç. Dr. )'ın "Yapay Zekâ: Mimarın Yeni Çırağı mı?" başlıklı sunumu gerçekleşti. Bunu takiben, Dilan Durmuş (Y. Mimar, Doktora Öğr.) "İnşaat Sektöründe Karar Verme Süreçleri için Büyük Dil Modellerinin Rolü" konulu sunumunu yaptı.






Etkinliğin devamında, eşzamanlı olarak Efecan Soysal(Y. Mimar) tarafından verilen "Topolojik Kompleks Algısı" başlıklı eğitim ise katılımcılara önemli bilgiler sundu. Fatma Ak (Y. lisans Öğr)’ın yönettiği "Erken Tasarım Aşamasındaki Binaların Yapay Zekâ Kullanarak Sismik Risk Değerlendirmesi" konulu atölyesini ve Gizem Mersin (Y. Mimar)seminerin ardından "Yapay Zekâ Destekli Yaratıcı İş Akışları: Generatif Teknikler"başlıklı atölyesini gerçekleştirdi.







Son olarak, Efecan Soysal, Fatma Ak, Gizem Mersin, Dilan Durmuş ve Selen Çiçek'in panelist olarak katıldığı ve Lale Başarır’ın moderatörlüğünü üstlendiği "Neler Olacak?" başlıklı panelde, yapay zekânın mimarlık alanındaki geleceği tartışıldı. Panel sırasında, katılımcılar çeşitli sorular yönelttiler ve konuşmacılar bu soruları detaylı bir şekilde yanıtladılar. Ardından, etkinliğin birinci günü tamamlandı.














Etkinliğin ikinci gününde, Lale Başarır (Doç. Dr.)'ın açılış konuşmasının ardından Selen Çiçek (PhD can.) "Yerel Zekâ / Local Intelligence" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Ardından, Gizem Yazıcı (Y. Mimar, PhD can.) "Tasarım Sürecinde Yapay Zekâ ile Konsept ve Form Oluşturma: [Metinden-[Metin(e)den]-[Görüntü(ye)den]-[Görüntüye]" konulu atölye çalışmasını yönetti. Berk Ekici(Dr. Öğr. Üy.)'nin "Mimarlıkta Yapay Zekâ" başlıklı seminer anlatımıyla başlayan atölyesi gerçekleşti.








Seminer ve atölye çalışmalarının ardından, panelde Selen Çiçek, Gizem Yazıcı, Berk Ekici ve Dilan Durmuş'un panelist olarak katıldığı ve Lale Başarır’ın moderatörlüğünü üstlendiği "Ne Yapmalı?" başlıklı tartışma gerçekleşti. Panel süresince katılımcılar, konuşmacılara çeşitli sorular yönelttiler ve konuşmacılar sorulara detaylı cevaplar verdiler.










İki gün boyunca, katılımcılar yapay zekânın mimarlık alanındaki çeşitli uygulamaları ve gelecekteki potansiyelini keşfetme fırsatı buldular. Panellerde yapılan soru-cevap bölümleri, etkinliğe interaktif bir boyut kazandırdı.

"Oda'da YaZ Vakti" etkinliğinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan tüm konuşmacılara, panelistlere, eğitmenlere, atölye yöneticilerine ve Bilişim ve Teknoloji Komisyonu üyelerine teşekkür ederiz. Ayrıca, etkinliğimize katılarak değerli katkılarını sunan tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunarız.