Mimarlıkta Yapay Zekâ

Mimarlıkta Yapay Zekâ

TARİH: 12 Temmuz 2024

Mimarlıkta Yapay Zekâ



Oda'da YaZ Vakti etkinlik serisi kapsamında gerçekleştirilecektir.

Etkinlik Düzeyi: Başlangıç-Orta

Kontenjan: 15 kişi

Yer: İzmir Mimarlık Merkezi


Etkinliğin İçeriği

Çağlar boyunca insanların kullanmış olduğu araçlar gelişerek değişmiş ve buna bağlı olarak teknoloji ve dönüşümde sağlanan ilerleme, insanların giderek daha fazla bilgiyi işleyebilmesine olanak tanımıştır. Kullanmış olduğumuz araçların gelişmesi, bütün disiplinleri etkilediği gibi mimarlığın da bir değişim ve dönüşüm içerisinde olmasına sebep olmaktadır. “Mimarlıkta Yapay Zekâ” atölyesi kapsamında bu değişim, konvansiyonel araçlardan bilişimsel araçlara geçiş olarak tanımlanmış olup, 1960’lı yıllarda kullandığımız araçların bugünlerde kullandığımız tasarım araçlarıyla kıyaslanarak, mimarlığın nereye doğru gittiği tartışmaya açılacaktır. Mimarlıkta yapay zekâ, farklı zamanlara ait tasarım araçlarının bilgiyi işleme ve üretme konusu irdelenerek, farklı uygulama alanları özelinde incelenecektir. Atölyenin ikinci aşamasında parametrik tasarım araçları kullanılarak bir makine öğrenme modeli geliştirilip, bina performans tahmininde yapay zekânın kullanılarak nasıl tasarım kararları alınabileceğine dair bir uygulama üzerinde çalışılacaktır.


Gereklilikler

*Katılımcıların kendi bilgisayarlarını getirmelerigerekmektedir.

*Gerekli programlar ve pluginler: Rhino 3d (Grasshopper 3d), Lunchbox, Dodo, Octopus, Wallacei. Kaynaklar: Rhino + GH: www.rhino3d.com, Pluginler: www.food4rhino.com


Yürütücü

Dr. Öğr. Üyesi Berk Ekici

Dr. Öğr. Üyesi Berk Ekici, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Mimarlık Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak tam zamanlı görev yapmaktadır. Akademik kariyerinin ilk adımlarını attığı Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. Ekici, Haziran 2022’de Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’nde tez savunmasını yaparak Doktor unvanını almıştır. Çeşitli ödüllerinin yanı sıra indeksli dergilerde, kitaplarda, konferans bildirilerinde ve araştırma veri havuzlarında 30’dan fazla yayını vardır ve 15’ten fazla indeksli dergide hakem ve konuk editör olarak yer almıştır. Şu an çalışmalarında kavramsal tasarım aşamasında parametrik tasarım, bina performans simülasyonu, mimari tasarımda makine öğrenimi ve bina performans optimizasyonuna odaklanmaktadır.