Buca gezisi Doç. Dr. Emel Kayın eşliğinde 30 Mayıs 2015 Cumartesi günü gerçekleşti. Tarihi Gümrük Binası önünde başlayan geziyi İzmir hakkında bir şiirle başlatan Emel Kayın İzmir’in tarihini, katmanlarını, kent yaşamını ve mekânsal analizlerini aktardı. Gümrük Binası incelemesi sonrası Pasaport İskelesi yapısı ve Kordon hattı üzerine bilgiler verildi. Gezi Konak Meydanı ve çevresi hakkında bilgilendirmeler ile devam etti.
Saat Kulesi ve çevre düzenlemesi, Konak Cami, Hükümet Konağı, SSK Çarşısı ve İşhanı, iç liman ve doldurulması hakkında ilgi çekici bilgiler verildi. Kemeraltı girişinde bulunan Tibaş Çarşısı ve özgün yapı örnekleri incelendi, Elhamra Sineması ve Milli Kütüphane önünde aktarımlar gerçekleşti. Kemaralt’ının organik dokusu, sokakları, kimi zaman özgün işlevli tarihi yapıları, bu yapıların avluları, çıkmaz sokakları ve pasajları arasında gezi devam etti. Özgün işlevini sürdüren önemli koruma örneklerinden biri olan Yeni Şükran Oteli’nde iç ve dış mekan incelemeleri yapıldı. Kemeraltı Camii ve yol boyunca özgün Kemeraltı yapıları incelendi.
İçinde bulundurduğu mekânsal zenginliklerden biri olan galerisi ile Salepçioğlu İşHanı ve çarşının içinden geçildiğinde karşılaşılan, yapımı 1897-1907 yıllarına ait fevkani özelliğine sahip Salepçioğlu Camii ziyaret edildi. Abacıoğlu Hanı’nda mola verildikten sonra eski Yeşildirek Hamamı’nın pasaja dönüştürülmesiyle oluşmuş yeni ticari mekan gezildikten sonra sinagogların bulunduğu sokaklar hakkında bilgiler Emel Kayın tarafından aktarıldı. Şadırvanaltı camii ve Hisar Camii ziyaret edildi. 1598 yılın ait bir Osmanlı hanı olan Kızlarağası Hanı’nda koridorlar ve avlu gezilerek mimari aktarımlar yapıldı. Kızlarağası Hanı karşısında yer alan, koridorlu plan şemasına sahip Çakaloğlu Hanı gezildi. Devamında İlk belediye binası tanıtıldı.
Avlulu özelliğe sahip Mirkelam Hanında mola verildi. Kemeraltı Çarşısı rotası Kavaflar Çarşısına giriş ile son buldu. Agora istikametinde konumlanan yapılar incelendi. Polis Anı Evi ve Tevfikpaşa Hamamı önünde incelemeler yapıldı. Agora kazı alanına gelindiğinde Pagos olarak adlandırılan Kadifekale’den Meles Çayı boyunca yerleşim hakkında bilgiler aktarıldı. Gezi rotası Basmane yerleşimi ve konut dokusu incelemeleri ile devam etti. Paşa Konağı Oteli ve Dönertaş Sebili incelendi.
Basmane Tilkilik Bölgesinde yer alan eski adı Cihan Palas olan iç avlulu yapının giriş katında kahvehanenin karşıladığı üst katlarda otel odalarının konumlandığı Emniyet Oteli ziyaret edildi. Konak Belediyesi Altınpark Arkeolojik kazı alanı incelendikten sonra Basmane Polis Merkezi binası hakkında bilgi aktarıldı. Emel Kayın’ın çalışma alanlarından biri olan Oteller Sokağı hakkında bilgiler aktarıldı. Gezinin son durağı olan Basmane Gar yapısında incelemeler ve bilgi aktarımı sonrası Emel Kayın’ın İzmir kentine ait şiirini aktarması ile gezi süresi son buldu.