Erken Tasarım Aşamasındaki Binalar için Yapay Zekâ Kullanarak Sismik Risk Değerlendirmesi

Erken Tasarım Aşamasındaki Binalar için Yapay Zekâ Kullanarak Sismik Risk Değerlendirmesi

TARİH: 12 Temmuz 2024

Erken Tasarım Aşamasındaki Binalar için Yapay Zekâ Kullanarak Sismik Risk Değerlendirmesi



Oda'da YaZ Vakti etkinlik serisi kapsamında gerçekleştirilecektir.

Etkinlik Düzeyi: Orta

Kontenjan: 15 kişi

Yer: İzmir Mimarlık Merkezi

*Başvuru için lütfen info@izmimod.org.tr e-posta adresine katılım durumunuzu 25 Temmuz 2024 tarihine kadar ad-soyad-iletişim bilgileri ile bildiriniz.

*Öğrencilerin kayıtlı olduğu okulu belirtmelerini rica ederiz.

*Katılımcıların atölye çalışmalarına bilgisayarları ile katılmaları beklenmektedir.


Etkinliğin İçeriği

Erken tasarım aşamalarından itibaren yapıların sismik performansının göz önünde bulundurularak tasarlanması, pek çok tasarım kriterini ve yapısal analizi bir arada değerlendirmeyi gerektiren bir süreçtir. Depreme dayanıklı yapı tasarımı alanında Yapay Zekâ kullanımı , hesaplama sürecini minimize ederek hızlı tahmin olanakları ile karar vericilere yol gösterebilecek bir yöntemdir. Bu kapsamda planlanan etkinlik, yürütülen çalışmaya dair ön sunum ve bilgisayar ortamında katılımcılar ile birlikte bir atölye çalışmasını içermektedir. Atölyenin amacı, katılımcıların Yapay Zekâ aracılığıyla , değişen bina parametrelerinin deprem performansına etkisini gözlemlemesidir. Atölye kapsamında; geliştirilen makine öğrenmesi modelinin deneyimlenmesi, farklı tasarım senaryoları ile bina performans değişimlerinin incelenmesi ve optimizasyon algoritması ile araştırmaların hızlandırılması hedeflenmektedir.


Gereklilikler

*Katılımcıların kendi bilgisayarlarını getirmeleri beklenmektedir.

Atölye süresince Rhino 3D (Grasshopper) programı kullanılacaktır. Grasshopper arayüzü için Lunchbox ve Dodo pluginlerinin kurulu olması gerekmektedir. Pluginlere erişim için : www.food4rhino.com


Yürütücü

Fatma AK / Yüksek lisans öğrencisi - İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Mimar Fatma AK, lisans eğitimini 2022 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Mimarlık Fakültesi’nde tamamlamıştır. Bir sene yarı zamanlı mimarlık deneyiminin ardından 2023 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Yüksek lisans kapsamında, Dr. Öğr. Üyesi Uğur DEMİR ve Dr. Öğr. Üyesi Berk EKİCİ eş danışmanlığında ‘Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı’ ve ‘Yapay Zekâ ’ arakesitinde çalışmalarını yürütmektedir.