BASINDA: www.gazeteyenigun.com.tr
TU Delft Mimarlık Fakültesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen ve İzmir Mimarlık Merkezi'nin ev sahipliği yaptığı uluslararası ve disiplinler arası sempozyum, deprem dayanıklılığı ve iyileştirme konularında 3-4 Nisan 2024 tarihlerinde etkinlik düzenledi.
Aslı Solmaz / İzmir Editörü
TU Delft Mimarlık Fakültesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen ve İzmir Mimarlık Merkezi'nin ev sahipliği yaptığı uluslararası ve disiplinler arası sempozyum, deprem dayanıklılığı ve iyileştirme konularında yeni ufuklar açtı. 3-4 Nisan 2024 tarihlerinde düzenlenen bu önemli etkinlik, mimarlık eğitiminde depremle ilgili çalışmalara dair önemli bir platform sundu.
Sempozyum, TU Delft Yapı Teknolojisi yüksek lisans programının bir parçası olarak, Tasarımda Bilişim ve Yapı Tasarımı ve Mekaniği kürsüleri tarafından organize edildi.
Şubat2023'teki yıkıcı depremler sonrasında, depreme dayanıklılık ve iyileştirme üzerine odaklanan CORE stüdyosunun devamı niteliğindeki bu etkinlik, yapısal tasarım yöntemlerinin ve dijital teknolojilerin entegrasyonu üzerine kapsamlı çalışmaları içerdi. Stüdyo, deprem yönetiminin tüm aşamalarını kapsayan 17 projeyi hayata geçirdi.
Etkinlik, TU Delft öğrencilerinin yanı sıra, Türkiye'nin dört bir yanındaki mimarlık okullarında yürütülen depremle ilgili çalışmaları da kapsayan bir sergi ile başladı. Sevil Sarıyıldız'ın açılış konuşması sonrasında saat 11.00'de başlayan sergi, katılımcılara zengin bir içerik sundu. İki günlük sempozyum süresince, Hollanda ve Türkiye'den akademisyenler deprem konusunda sunumlar gerçekleştirdi ve farklı mimarlık okullarındaki deneyimlerini aktardı. Ayrıca, Hollanda ve Türkiye'den öğrencilerin katılımına açık atölye çalışmaları düzenlendi. Sempozyumun koordinasyonunu TU Delft'ten Sevil Sarıyıldız ve Serdar Aşut ile İzmir'den İlker Kahraman üstlendi. Etkinlik içeriği, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstinye Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden akademisyenler ve öğrencilerin katkılarıyla şekillendi. Sempozyumun ana sponsoru ise Hollanda Ankara Büyükelçiliği oldu ve aynı zamanda etkinlik MipMap Technologies tarafından da desteklendi.
Sergi açılışı yapıldıktan sonra konferans salonunda Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız (TU Delft,) Dr. İlker Kahraman (IUE, 45. ve 46. Dönem TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı), Mimar Uğur Yıldırım (TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı), Alper Sami ÇAYIR (Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı), Joep Wijnands (Ankara Hollanda Büyükelçisi), Yavuz Eren (CTO, MiPMaP Technologies) açılış konuşmalarını yaptılar.
Mimar Sabri Emre Uras (İskenderun Mimarlar Odası), 6 Şubat depremi sonrasında inşa edilen konteyner şehirlerine ilişkin alan çalışması ve mevcut durum üzerine sunum gerçekleştirdi. İTÜ'den Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Deprem Dizisi sırasında binaların performansını ele aldı. Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Şahmaran, deprem felaketi atıklarının inşa edilmiş çevrede döngüsel ekonomiye geçişi konusunu işledi. İTÜ'den Prof. Dr. Birgül Çolakoğlu, mülkiyetten sorumluluğa inşa edilmiş çevrede hızlandırılmış döngüsel ve dijital geçişte mimarın yeni rolünü tartıştı. TU Delft'ten Dr. Serdar Aşut ise zorluk tabanlı öğrenme, öğrenci ajansı ve disiplinlerarasılığı CORE örneği üzerinden açıkladı.
Sunumların ardından İlker Kahraman moderatörlüğünde bir forum gerçekleştirildi. Bu etkinlikte, katılımcılar konuklara sorular yöneltme şansını yakaladı. Forum, mesleki iyileştirmeler için tartışmaların yapıldığı ve katılımcıların fikir alışverişinde bulunduğu bir atmosferde geçti. Etkinliğin ikinci günü, konukların sunumlarıyla başladı.
Sunumlar kapsamında, Dr. Uğur Demir (İYTE) Türkiye'nin depremlerinden çıkarılan yapısal dersleri ele alırken, Dr. Simona Bianchi (TU Delft) de depreme dayanıklı sürdürülebilir binalar için araştırma ve devam eden gelişmelerin genel bir değerlendirmesini sundu. Dr. Lale Başarır (İUE), Afet Yönetimi ve Afet Sonrası Konutlarını Entegre Etmek: Arch 302 Stüdyosu'nda Dayanıklılık Tasarımı başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yenal Akgün (DEÜ) ve Prof. Dr. Hümeyra Birol (DEÜ), Deprem Bölgelerinde DEÜ'nün İnsani Yardım Girişimlerinin Genel Bir Değerlendirmesini sundu. Dr. Mauricio Beltran Morales (Yaşar Üniversitesi) ise Antakya'da Geçici Sosyal Mimarlık - Ardıç Projesi'ne ilişkin detayları paylaştı.
Verilen molanın ardından sunumların ikinci kısmı ODTÜ Urgent Design Studio, "Yaparak Öğrenme" anlatımı ile başladı. Herkes için Mimarlık oluşumundan Dr. İbrahim Emre Gündoğdu ve Dr. Sarper Takkeci, "Afet Sonrası Yeniden İnşa Planları" konulu bir sunum gerçekleştirdi. TU Delft Mimarlık Öğrencileri tarafından kurulan Architectural Recovery Team, bir öğrenci projesini bir aile için bir ev haline dönüştürme konusundaki çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. TU Delft Yapı Teknolojisi Öğrencileri tarafından oluşturulan CORE ekibi de atölye çalışmaları öncesinde "Deprem Dayanıklılığı ve Kurtarma için Hesaplama" başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.
5 Nisan günü de TU Delft öğrencileri Efes, Selçuk, Şirince ve Kuşadası'na ziyarette bulundular.